Joinedincare

Joined In Care

Какво да направим, ако мислим, че познаваме някой с деменция?

Много е важно да не давате сами диагноза.

Много състояния имат симптоми, сходни на деменция. Това могат да бъдат: инсулти, депресия, алкохолизъм, инфекции, хормонални нарушения, хранителни дефицити и мозъчни тумори, които могат да причинят симптоми, подобни на деменция. Много от тези състояния могат да бъдат лекувани.

Какво да правим когато познаваме човек с деменция

Откъде да започнете? Най-доброто място е Вашият личен лекар. Той може да Ви прегледа или препрати към специалист невролог, гериатър или психиатър. 

Някои хора ще откажат посещението при доктор, защото не осъзнават, че им има нещо, или просто отричат тази възможност. Това е възможно, защото деменцията променя способността ни да разпознаваме и оценяваме проблемите със загуба на паметта. 

Други хора може просто да не искат страховете им да се потвърдят. 

Един от най-ефикастните начини да преодолеете този проблем е да намерите друга причина за посещение при доктора. За предпочитане това може да бъде симптом, който човекът признава, като главоболие или влошено зрение. 

Може да предложите преглед на сърцето, измерване на кръвното налягане, диабет, или преразглеждане на медикаменти, които човекът приема от дълго време. Друг начин е да предложите и двамата да си направите профилактичен преглед. Всяко изразено безпокойство от лицето е отлична възможност да предложи посещение при лекар.

Не забравяйте, че в тези моменти трябва да излъчвате увереност. Спокойното и грижовно отношение могат да помогнат за преодоляване на истинските притеснения и страхове на човека. 

Ако Ваш приятел, партньор, или член на семейството отказват да посети доктор: 

  • Говорете с друг домашен асистент или познат,  който е минал през нещо подобно.
  • Свържете се с организация за подкрепа (български организации за тази версия).

С какво могат организациите за подпрека в България да Ви помогнат?

На сайта на Гражданско сдружение “Алцхаймер–България” може да намерите полезна и практична информация по най-важните въпроси, отнасящи се до заболяването на Алцхаймер. Фази, проучвания, статистика и факти за деменцията, като цяло. 

Сдружението има и секция на своята страница, в която може да намерите списък с медицинските специалисти, на които те разчитат. Може да запазите час за онлайн консултация или домашно посещение, в определени случаи.

Българско Дружество по Деменции има за цел да подпомогне всички професионалисти – общопрактикуващи лекари, медицински сестри, невролози, психиатри, психолози, социални работници, физиотерапевти, както и всички други заинтересовани страни, които участват в комплексните грижи за пациентите с деменция. 

Фондация “Състрадание Алцхаймер България” има мисия да повиши качеството на живот на болните от Алцхаймер и деменция, чрез промяна на съществуващото отношение, политика и практики към тези хора в страната, и осигуряване достъп до лечение и ползването на социални услуги.

Не забравяйте да се грижете и за себе си. Мисълта, че нещо не е наред с Ваш близък, може да бъде притеснителна. 

Въпреки, че е нормално да изпитвате стрес, когато някой важен за Вас не е добре, ако е възможно, вземете мерки, за да предотвратите стреса, който засяга Вашето собствено здраве.

Може да обсъдите как се чувствате с доверен приятел, член на семейството, или организация за подкрепа, като изброените по-горе.