Joinedincare

Joined In Care

Боуен терапия - Какво представлява и за какво помага?

Статия за ползите от Боуен терапията

Боуен терапията носи името на създателя си – Том Боуен, който я разработва през 50-те години на ХХ век в Австралия.
Тя представлява нежен, неинвазивен и холистичен метод на лечение, който възвръща баланса на тялото и го стимулира да се самолекува. Човешкото тяло е съвършена система, която може да се саморегулира и самовъзстановява, но стресът и ежедневните тревоги пречат на тези процеси.

Това, което прави техниката напълно уникална е, че нейните нежни, но мощни движения въздействат не само върху сухожилията, мускулите и нервите, но и върху фасциите. Фасциалните структури дълго време са били подценявани. Проучванията на тази тъкан свидетелстват обаче за изключително важната ѝ роля в организма. 

Именно чрез въздействието върху фасцията, Боуен терапевтът изпраща сигнали към нервната система. По този начин се осъществява пряко въздействие върху парасимпатиковия дял на нервната система, отговарящ за спокойствието, баланса и отпускането.

Поради забързания и изпълнен със стрес живот, съвременният човек все по-силно активира симпатиковия дял на вегетативната нервна система. Тя отговаря за това да сме бързи, да мислим, да действаме. За да сме здрави обаче, след нейното активиране, е изключително важно да се активира и парасимпатиковия дял, който отговаря за работата на вътрешните органи, за почивката, съня и за възстановяването на силите. С по-прости думи, краткотрайният стрес в умерени количества може да бъде здравословен, но за да сме здрави, той винаги трябва да бъде последван от почивка, дълбока релаксация и отпускане на цялото тяло.

Боуен терапията има уникалната способност да въздейства върху нервната система, отстранявайки стреса на клетъчно ниво, като именно в това се крие нейният терапевтичен успех.

Боуен терапията е уникален метод на лечение и от гледна точка на нейната философия, която гласи, че тялото изцяло притежава необходимите механизми за самовъзстановяване и самоизцеление, необходимо е да създадем само условия за тяхното активиране. Тялото е самият лечител, то върши основната работа, а Боуен терапевтът само “задава командите”.

Всички системи на организма са взаимносвързани и много често един здравословен проблем крие зад себе си по-голям дисбаланс в тялото. Боуен терапията е насочена не към следствието – симптомите на болестта, а към първопричината, а именно физическия и енергийния дисбаланс в тялото. Отстранявайки първопричината, ние отстраняваме и следствието – симптомите на болестта.

Как протичат сеансите по Боуен терапия? 

Обикновено един лечебен сеанс протича от 30 минути до около един час в зависимост от нуждите на пациента и неговите здравословни проблеми.
Лечебните движения са леки и нежни и се извършват докато пациентът лежи напълно отпуснат върху масажна маса. Движенията са по няколко в серия, като след всяка серия следват задължителни паузи от по 2-3 минути. Тези паузи са необходими на тялото, за да обработи информацията от направените движения, преди да се продължи със следващите. Процесът на възстановяване започва още в началото на сеанса и продължава до 7-10 дни след това.
 
За кого препоръчва Буен терапията

За кого се препоръчва Боуен терапията?

Боуен терапията е мек и неинвазивен холистичен метод на лечение, който няма странични ефекти. Именно това го превръща в подходящ за хора от различна възрастова група – както за малки бебета, така и за възрастни хора.
Препоръчва се както за възстановяване след спортни травми и голямо физическо натоварване, така и за обездвижени лица. Методът балансира и раздвижва енергията в тялото, което е особено важно за обездвижените поради редица здравословни проблеми пациенти. Неслучайно Том Боуен в своята практика винаги е отделял особено внимание върху лечението на децата и на хората с ограничени възможности.
Техниката Боуен е подходяща дори и за напълно здрави хора, като спомага за постигане на хармония и баланс на всички нива.

При какви проблеми помага Боуен терапията?

Боуен терапията помага за редица остри, хронични, неврологични и психосоматични заболявания. Сред най-разпространените проблеми, които се повлияват от Боуен терапията са:

Мускулно-скелетни и ставни болки:

 • замръзнало рамо
 • проблеми със ставите
 • болки в гърба и гръбначни изкривявания
 • ишиас
 • спортни травми;

Проблеми с вътрешните органи

 • стомашно-чревни разстройства
 • колики, рефлукс
 • автоимунни заболявания
 • мигрена
 • проблеми с щитовидната жлеза
 • гинекологични проблеми
 • хормонален дисбаланс;

Емоционални състояния

 • емоционален дисбаланс, стрес
 • депресия
 • паник атаки
 • синдроми на остра или хронична умора;

Неврологични проблеми

 • инсулт
 • Паркинсон
 • автоимунни заболявания
 • нощно напикаване
 • и много други проблеми
 
Колко Буен терапия сеанса са необходими за постигане на лечебен ефект

Колко сеанса са необходими, за да усетите лечебния ефект от терапията?

Всеки един случай е строго индивидуален и в зависимост от конкретния здравословен проблем може да има необходимост от различен брой сеанси. В преобладаващата част от случаите обаче, лечебният ефект се усеща още след първия сеанс. Пациентът се чувства по-отпуснат и релаксиран. Тялото се хармонизира, качеството на съня се подобрява, някои пациенти съобщават даже за приятна дневна дрямка в деня на Боуен терапията, която свидетелства за възстановяването на тялото.
Консултацията с вашия Боуен терапевт може да ви даде ориентировъчна информация относно количеството сеанси, което е необходимо за преодоляването на вашия здравословен проблем.
Боуен терапията е уникален метод на лечение, при който ключът към изцелението се крие в самото тяло и неговата уникална способност да се възстановява. Боуен терапевтът само го насочва в правилната посока.

Източник: https://therapybowen.com/