Joinedincare

Joined In Care

Десет съвета за поддържане на доброто здраве на възрастните хора

Старостта е пълна с предизвикателства от здравословна гледна точка, но с адекватни мерки и решения много от проблемите могат да бъдат избегнати. Трябва да знаем, че след определена възраст, възрастните хора са много податливи на някои болести, които могат да променят целия им начин на живот. 

Болногледачът (роднината) е човекът, който трябва най-добре да разбира етапите на старостта и какво означават, за да може да помогне на възрастните хора, за които се грижи. Тук са поместени 10 съвета, които могат да бъдат от полза и на болногледачите и на хората, за които се грижат.

Съвети за възрастни хора за добро здраве

1. Отказ от тютюнопушене

Това може да се окаже критична стъпка за подобряване на здравето и борбата с последиците от стареенето. Затова е важно, болногледачът да се опита да насърчи възрастния човек да предприеме тези действия.

 2. Активен начин на живот 

Физическата активност много често спомага за поддържане на здравословно тегло, за превенция и контролиране на различни възрастови заболявания, за предотвратяване на стрес и поддържане на духа.

3. Диета 

Задължително е, болногледачът да знае, че рутинните упражнения съчетани с правилна диета, помагат на възрастните да се чувстват по-добре – физически и психически.

4. Поддържане на здравословно тегло 

Наднорменото тегло увеличава риска от високо кръвно налягане, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Затова е важно, болногледачът да следи теглото на възрастния, за когото се грижи.

5. Предотвратяване на падания 

Добре е болногледачът да следи за предмети, които могат да станат причина за падания. Както и да препоръча обувки, осигуряващи добра опора и сцепление.

6. Медицински консултации 

Редовните медицински консултации играят важна роля за поддържане на цялостното здраве на възрастните хора.

7. Специална грижа за кожата 

След определена възраст, кожата ни става по-тънка, по-суха и по-малко еластична, затова възрастните хора трябва най-много да полагат усилия за предпазване на кожата си от слънцето.

8. Периодични стоматологични, зрителни и слухови прегледи 

Напредването във възрастта може да доведе до загуба на слух или намалено зрение. Чрез периодичните прегледи могат да се засекат тези проблеми в ранен етап и да се вземат съответни мерки.

9. Управление на стреса 

Болногледачът трябва да е наясно, че стреса се появява не само от материални, но и от емоциални фактори като промени в начина на живот, прекратяване на работа, физически и здравословни ограничения.

10. Предотвратяване на когнитивния спад 

Възрастните хора изпитват затруднения с научаването на нови неща и запомнянето на информация, затова болногледачът трябва постоянно да ги занимава с някакви дейности и хобита, които стимулират паметта.