Joinedincare

Joined In Care

Стратегии за овладяване на емоциите, ако сте домашен асистент или се грижите за роднина

Вие сте основният полагащ грижи и имате лош ден. Изглежда нищо не върви както трябва. Имало е и други лоши дни и знаете, че ще има още по пътя.

Как се справяте с тази ситуация, когато сякаш не се вижда край?

Съвети за овладяване на емоциите при домашни асистенти и болногледачи

1. Спрете, починете и се отдалечете от проблема

Първото нещо, което трябва да направите, е да спрете и да си направите равносметка на ситуацията. Седнете, излезте на двора, разходете се… направете каквото Ви е най-удобно и погледнете добре какво се случва. Реалността е, че не сте свръхчовек.

Вие СТЕ любящо, грижовно човешко същество с много силни страни, както и ограничения. Време е да си вземете почивка. Да продължите да натискате е опасно не само за Вас самите, но и за всички около Вас. Време е да отстъпите назад. Когато почувствате началото на отчаяние, намерете начин да отделите малко време за себе си. Не е нужно да е дълго, но трябва да спрете, преди действително да стигнете до точката на отчаяние.

2. Приемете себе си 

Второ, трябва да приемете себе си, каквито сте. Всички хора имат недостатъци, слабости и ограничения, както и силни и добри качества. Всички хора имат много различни емоции. Въпреки че тези емоции често могат да бъдат контролирани до известна степен, контролирането на емоция и липсата на такава на първо място са две различни неща. Например, няма нищо лошо в това да изпитвате гняв, разочарование, ревност, тъга или каквато и да е друга “отрицателна емоция”. Изживяването на подобни емоции е естествена част от това да бъдеш човек. Истинският проблем обаче идва, когато тези емоции са заровени дълбоко, или ако човек се чувства виновен, че ги има на първо място.

Трябва да приемете, че сте човек и че понякога ще изпитвате тези емоции. Ако направите това, можете да приемете и недостатъците на другите хора по-лесно.

3. Запишете си 

Отделете няколко минути, за да запишете чувствата си, които сте изпитали през последните 48 часа. Разделете ги на “добри” и “лоши”. Сега направете пълни изречения за всяко чувство. 

Ядосан съм на ______, защото ______.

Тъжен съм, защото ______. 

Чувствам се добре, защото ______. 

Това е времето, когато можете да бъдете напълно честни със себе си, защото, когато приключите с писането на всичко това, можете просто да го унищожите. Целта на това упражнение е да придобиете по-ясно разбиране за това защо се чувствате по този начин.

Докато пишете, не забравяйте, че чувствата са просто чувства. Те не винаги са логични. За да се справите с тях, първо трябва да разберете какви са тези чувства и как Ви влияят. 

Записването им на хартия може да Ви помогне да направите това. Писането може също да Ви помогне да откриете какво причинява емоциите. Трябва да сте наясно с чувствата си и техния източник, за да можете да се справите по конструктивен начин с тях.

© JoinedInCare