Joinedincare

Joined In Care

Как да изберем домашен асистент (болногледач)?

Статия с информация за това как да изберем домашен асистент (болнигледач)

Когато наш възрастен близък се разболее, или вече е с ограничена подвижност, търсим варианти за качествена, достойна грижа с любов, която да съчетаваме с нашия активен живот. За повечето семейства няма вариант някой да се откаже частично или напълно от работата си. Често е нужна и специализирана медицинска подкрепа, освен основните поддръжка на дома, пазаруване, хранене, обличане, разходка и т.н. В тези случаи е нужен личен асистент или болногледач, който трябва да е компетентен спрямо нуждите на възрастния, доверен, да притежава „меки умения“, така че да се впише леко в домашната обстановка. Грижата за възрастен пациент е специфична, затова подборът отнема време.

Отделете време и не пропускайте детайлите

Нуждата някой извън семейството да поеме грижата за възрастен болен често идва внезапно. Никой не е подготвен за това. Въпреки че обстоятелствата са извънредни и изискват бърза реакция, първо направете списък с нужните квалификации и умения, които човекът трябва да има. 

Помислете дали е нужно медицинско образование – на ниво медицинска сестра/брат, или лекар/фелдшер, рехабилитатор, социален асистент. Ако става дума за болен на легло – съобразете възрастта, физическите възможности на кандидатите.

Какви други задължения искате асистентът да поеме в дома? Да прави компания, да пазарува, да правят разходки заедно? Каква сума можете да предложите на месечна база, имате ли стая, която да предложите за пренощуване или за престой вкъщи постоянно? Ако вашият близък страда от заболяване, което променя отношението му в хората, има характерни прояви в поведението – непременно съобразете това в обявата или в разговорите с кандидатите.

Един съвет: логично е първо да потърсите препоръка чрез приятели, познати,във ФБ групи. Но, имайте предвид че това е специфична грижа за ваш близък и подходящият асистент за един може да не е човекът за друг. На първо време се опитайте грижата за възрастните близки да остане в семейството, за да може преходът към новата реалност да е достатъчно плавен за всички замесени. 

Пазете се и от измамници. Поискайте да видите дипломи, препоръки от други семейства, ако е възможно, разпитайте ги лично. В първите дни на грижата с нов човек в семейството, бъдете наблизо, за да можете да придобиете лично впечатление, да реагирате при нужда, да успокоите своя близък.

Видове професионални лични асистенти и болногледачи

Разгледайте образователните изисквания, заложени от МОН  за професията „болногледач“ като начало. Информацията в документа ще ви насочи към 

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Тя обединява специалистите в следните професии и предоставя съответните допълнителни курсове, квалификации, сертификати за тях:за медицинска сестра, акушерка, медицински асистент, лекарски фелдшер, лаборанти и рехабилитатори. Това са хората, които извън лекарите могат и се грижат за болни.

На сайта на организацията можете да видите законодателство, което регламентира тяхната дейност, да се ориентирате какви задължения влизат в тяхната служебна характеристика. Така ще знаете и какво може да изисквате , ако наемете студент, работещ или пенсионер с тези професии за помощ в семейството. Попитайте кандидата за сертификати, които също е издават от организацията.

На страницата има информация за университетите и колежите, които обучават такива специалисти, така че може да потърсите кандидат чрез запитване или през търсене лично в тях.

Обърнете внимание, че има разлика между „болногледач“ и „личен асистент“.

Първият се грижи за пациент с влошено здраве, а вторият помага на възрастния човек у дома или в болница в грижата за себе си и за домакинството, личните му дела. Болногледачът е с някакво ниво на медицинско образование, а асистентът помага, за да може клиентът му да живее, доколкото е възможно, самостоятелно. В блог статия на фирма, предлагаща тези услуги, се обяснява важна разлика между двете дейности: „Болногледачът може извършва всичко, което прави личният асистент по отношение на грижата за лицето и дома, но освен това предлага и квалифицираната помощ на хора, които са болни, трудноподвижни, на рехабилитация или в следоперативен период“.

Социален асистент с държавна помощ, от общината и други възможности

Българското законодателство предвижда възможност член на семейството или външен човек да стане „социален асистент“ на болен или на пациент с увреждания. Според определението на Министерство на труда и социалната политика в обхвата на т.нар. „социални услуги в домашна среда“ влизат: личен асистент; социален асистент; домашен помощник; домашен социален патронаж. Те се предоставят по Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда” и от общините чрез домашните социални патронажи. Проверете в общината ви за реда на изпълнение на тези услуги.

Помощта в домашна среда, включително чрез предоставяне на интегрирани здравни и социални услуги за възрастни хора, хора с увреждания и лица над 65 години, които не могат да се грижат за себе си, се предоставят по процедура „Патронажни грижи за възрастни хора и хора с увреждания“ с държавни и европейски средства. 

Службите за социален патронаж към общините извършват услуги за възрастни хора и хора с увреждания срещу заплащане. Социални услуги в специализираните институции се предоставят само след като са изчерпани възможностите за предоставяне на социални услуги в общността.

Законът за личната помощ (ЗЛП) урежда условията и реда за предоставяне и ползване на лична помощ с държавна помощ. Съгласно нормативните изисквания, хората с увреждания имат право да ползват лична помощ с определен брой часове, съгласно потребностите, определени в изготвена индивидуална оценка от дирекции „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на лицето с увреждане. Желанието за включване в механизма „лична помощ“ се заявява до кмета на съответната община по настоящ адрес. 

Когато ползвател на лична помощ получава добавка за чужда помощ, заявителят дава писмено съгласие добавката да се превежда на Агенцията за социално подпомагане от Националния осигурителен институт след определянето на асистент и сключването на трудовия договор.

Червеният кръст също предоставя домашни грижи на самотни възрастни хора и възрастни с увреждания. Организацията обучава и семействата им в грижи за тях. Услугата се извършва от доброволци. 

Преди да решите как да се справите с избора на болногледач или личен асистент, премерете всички възможности и заложете на вариант, който ще осигури спокойствие и устойчивост на грижата. Желаем ви успех!

Автор: Мая Цанева