Joinedincare

Joined In Care

И възрастните могат да живеят активно

Често говорим и мислим за възрастните хора като за категория, откъсната от живота, който водим. Забравяме, че и те като нас се учат в движение, търсят нови възможности да бъдат активни, да се чувстват полезни, да остават в крак с времето. Знаят какво е интернет, ползват банкови карти, виждат децата и внуците по Скайп. Защо тогава се ограничават? Стигмата на възрастта в дигиталните времена е клише от миналото, което може да забравим, ако насърчим своите родители, баба и дядо да се възползват от инициативи, които ги свързват с техните внуци, понякога правнуци, които са се родили с Wi Fi парола в съзнанието, или не знаят какво е да отгледаш босилек от семенце на село, могат да спортуват заедно и да променят света към по-добро.

Съвети за активен живот за възрастни хора

Обучения по медийна и дигитална грамотност за възрастни

Всички живеем онлайн, повече отколкото извън Мрежата. Възрастните ни близки също. Затова, за да не стават жертва на онлайн и реални измами с пари, с търговски услуги, е важно те да владеят основите на онлайн комуникацията, на работата с е-плащания, да знаят как да банкират безопасно от телефона или лаптопа си. Все пак те по-често виждат внуците си по Скайп, отколкото наживо, нали? Затова е важно дори близките ни, които отказват да заменят мобилния си телефон с копчета с такъв с тъч скрийн, да се възползват от множество обучения по е-грамотност, които се предлагат и от читалища, и от големи неправителствени организации в различни градове и малки населени места. 

Разгледайте инициативата на Коалиция за медийна грамотност – gramoten.li. Организацията работи и по програми за различаване на фалшиви новини, фишинг, които са полезни за всички. Много читалища също предлагат подобни обучения безплатно. Те свързат млади и по-възрастни и помагат на всички да овладеят и използват по-добре съвременните комуникации. 

В тази връзка, ако ваш възрастен близък страда от деменция или от заболяване, което включва и проблеми с ориентацията в София, потърсете информация за програмата на Столична община за безплатно предоставяне на 250 GPS устройства, които да ги предпазят от инциденти.

Библиотеките създават среда и подпомагат социализацията на възрастните

Вероятно знаете или осъзнавате, че възрастните ви близки, които живеят сами, са самотни. Затова и влизат надълбоко в живота на любимите си тв сериали, увличат се по фалшиви новини, понякога стават жертви на измамници, или са склонни към самосъжаление, меланхолия, депресия. Един от достъпните начини да ги разсеете и да ги насърчите към по-смислено ежедневие, е да ги запишете в кварталната библиотека. Дори и понякога те да са по-бедни на съвременни книги, читалищата и библиотеките пристрастяват възрастните към по-качествено и живо общуване отвъд новините и сериалите. Вижте списъка на народните читалища, в които има и библиотеки. Самите вие може да купувате съвременни книги на близките – обикновено бабите четат с удоволствие чиклит произведения, а дядовците търсят специализирана литература, биографии, да ги снабдите с електронен четец или да им направите профил за слушане на аудиокниги. Още по-добре доведете им внуци, на които да разказват истории.

Баба, дядо и внуци, но по нов начин

Вероятно сте гледали репортажи от домове за възрастни хора, в които срещат бабите и дядовците с малки деца и младежи, и помежду им се случва магия. През последните години Приемни села и Резиденция Баба срещат младежи и хора в третата възраст от малки градове и села за през лятото, също както през дългите ваканции от нашето детство. Проверете какви възможности има това лято, и включете вашите възрастни близки в проекта, или срещнете вашите деца с нови баба и дядо. А защо не организирайте семейството в спортни занимания…

Спорт за баба, дядо и внуче 

Да, този формат на състезания още съществува. Движение „Спорт за всички“ организира всяка година по няколко надпревари във формат „баба, дядо и внуче“ и те преминават при голям интерес. Потърсете организаторите и програмата за това лято на ФБ профила на инициативата и запишете вашите близки. Децата определено имат нужда от раздвижване, а възрастните родители с радост ще покажат, че още могат да са първи в спорта.

Доброволчество за възрастни

Възрастните хора не са само обект на доброволчески инициативи. Те носят познания, имат опит, които често липсват на организаторите на добротворчески акции. Затова могат да се включат като активни участници като обучители, в ролята на помагачи в определени дейности. Проверете в сайта на НПО портала за какво търсят доброволци. Time heroes също набират доброволци за различни инициативи. Често възрастта не от значение, а опитът и желанието. Затова насърчете близките си да си върнат тръпката от това да се чувстват обществено полезни по нов начин, в различна среда.

Да живееш с възрастен човек, който се чувства откъснат от живота, който водим, или е зависим от заблуди, е тежко. Още по-тежко е за тези пенсионери, които са сами и не виждат смисъл днес от натрупания опит. Затова е важно да им отворим очите за възможностите, които ще ги накарат да се чувстват пълноценни, достойни щастливи. Офлайн или онлайн, животът тече и баба и дядо могат да са част от него по най-добрия начин.

Автор: Мая Цанева