Joinedincare

Доверен кръг за пълноценна грижа за възрастните

Мобилно приложение в помощ на полагането на грижи

Рядко свързваме грижата за възрастните си близки с прилагането на ИТ технологии или с онлайн приложения. Обикновено грижата е за осигуряване на лекарства, асистент, подходяща физическа среда. Но след тях идва по-голямото предизвикателство: как при напрегнатото ежедневие и нужда от координация на много и различни дейности, да имаме поглед и контрол над здравето и безопасността на близките си, да им осигурим възможност за комуникация с важните за тях хора, да им бъдем на едно обаждане или клик разстояние при нужда.

На първи поглед решението е лесно – с използването на стандартен мобилен телефон, но не е така на практика. Възрастните хора със заболявания не се чувстват уверени в съвременния дигитален свят, има опасност от телефонни измами, а комуникацията с асистента, контролът на лекарствата, пълният достъп до нужната информация не са на един клик разстояние дори и за тези, които разчитат за всичко на интернет комуникацията. Как да постъпим, така че да осигурим работеща система за грижа, която се опира на съвременните технологии, но съхранява топлината на ежедневното общуване?

Отговорът е Grija– онлайн платформа и приложение за пълноценна и всеобхватна комуникация и информация, свързана с близките ни възрастни. Ако не живеем заедно, ако през деня за тях се грижи асистент, или са със заболявания, свързани с координацията, умствена или физическа слабост, за семейството е важно да се създаде доверителен кръг от хора, които да бъдат в надеждна връзка със своя баща/дядо/баба/майка. Те трябва да разполагат с медицинска и друга важна информация, която да използват при нужда: например за контрол при вземане на лекарства, хранене по протокол, прилагане на терапии, контакти с лекуващи лекари.

Възрастният човек, наричан в системата „Подкрепян“, не плаща абонамент за използване на приложението, нито е нужно да дава имейл адрес, но трябва да има добра интернет връзка и подходящо устройство (таблет или смартфон). Той активира Grija с код от администратора. Предимство на приложението е, че е с дизайн и функционалности, които са съобразени с нуждите и техническата подготвеност на възрастните хора: големи икони и кратки текстове. Може да вижда цялата информация за всички участници и за своя асистент в своя кръг, но няма права за промяна на информацията или за премахване на хора. С едно натискане на икона на дисплея може да се обади или да види снимки на своите деца и внуци. Затворената система, обезпечена технически на високо ниво, при зачитане на правилата за защита на личните данни, е достатъчно проста, за да улесни потребителите, и в същото време поддържа голяма база данни, които могат да послужат и на близките, и на лекаря, и на асистента.

Как работи Grija?

Платформата се ползва след задължителна регистрация в уеб модула от човека, който служи като администратор на вътрешната семейна мрежа. Той може да е само един за дадения възрастен и неговия достъп е платен. В кръга той може да включи до 4-ма други близки и един асистент, ако има такъв. Останалите потребители – роднини, асистент, нямат същите права и съответно това гарантира, че няма злоупотреби. Никой външен не може да достъпи кръга.
Само администраторът може да добавя и маха хора от кръга. Единствено участниците в определен кръг виждат споделената информация за хората в него.
Създаването на доверен кръг е лесно и въведената информация е на разположение на всички добавени в кръга. От администратора се изисква попълването на базова информация– имена, контакти, адреси (роднина, асистент, лекар), има възможност за добавяне на снимки в галерия. Има полета, в които се качват лекарства и схеми за техния прием, режим на хранене, терапии и други важни детайли за ежедневието на възрастния човек.

Следва изтегляне на приложението, което е безплатно за всички участници поканени от администратор в даден кръг. Те трябва само да се регистрират или да използват получения код, за да достъпят платформата.
Приложението може да се използва на различни смартфони и таблети (Android и iOS устройства). Изтеглете го от Google Play и App Store (може да се използва на устройства, поддържащи операционната система iOS 12 или по-нова версия, или устройство, работещо с Android v 8 или по-нова версия). Приложението се сваля на устройствата на всички участници в кръга.

Платформата и приложението улесняват комуникацията между близките и асистента на възрастния човек. 
Асистентът вижда информацията, въведена от администратора и работи според указанията му. Администраторът може да добави и махне асистент от кръга. Асистентът има право да вижда цялата въведена информация и контакти, но няма право да я променя. Самият асистент може да прави снимки и те автоматично се споделят с всички добавени в кръга и така може да споделя с тях какви активности прави с гледания от него човек.

И за финал, можете да създадете дигитална галерия и пространство за своя близък, за да се забавлява – снимки от близки и предпочитани клипове спрямо интересите му. Това ще бъде неговото онлайн убежище, където постоянно могат да бъдат добавяни истории в снимки.

Grija е новост за българския пазар и със сигурност, заради своята напредничавост, буди много въпроси. Със сигурност е технология, която балансира между дигитализацията на живота ни и нуждата да останем във връзка с възрастнитечленове на семействата си по най-щадящия за тях начин. Използването на приложението изисква доверие между членовете на семейство и асистента, но и поддържа обезопасена среда за общуване, особено и за хора, които страдат от умствена слабост. То съдържа информация за имената, адресите, местното време и данните за контакт на членовете на семейството и асистента. Може да служи и като инструмент за следене на лекарства и планирани прегледи при лекар.
Опитайте и създайте по-спокойна и предвидима среда за живот на своите близки, погрижете се и за себе си, като съберете и обобщите цялата нужна информация за проследяване на здравето и благосъстоянието им.

Автор: Мая Цанева