Joinedincare

Joined In Care

Как да общуваме с по-възрастните ни роднини?

Комуникацията е съществен елемент за поддържане на добра връзка с хората около нас. Особено важно е, да комуникираме често с нашите възрастни роднини, които поради една или друга причина се чувстват притеснени, незначими или непълноценни. 

Този тип комуникации са често изследвани и наблюдавани от психолозите, поради тяхната специфичност и сложност. По-долу може да прочетете няколко съвета, които биха помогнали за подобряване на комуникацията между вас и възрастните хора около вас.

Как да общуваме с възрастни роднини

Запазете родителите/бабите и дядовците си част от вашия живот. Дори и да е само веднъж в седмицата отделете малко време за да ги посетите или да им се обадите. Може не винаги да имате какво да им разкажете, но самия факт, че ще чуят гласа ви, ще им донесе радост. И тъй като, възрастните хора, често избягват да споделят информация с нас, за да не ни натоварват, бъдете вие инициатора и се уверете, дали има нещо, от което да се нуждаят.

Приемете възрастовата разлика и проявете уважение към техните чувства и предпочитания. Може възгледите ви да не съвпадат и за вас някои от нещата да са безсмислени, но за тях може да са важни и от значение, за да се чувстват добре.

Бъдете търпеливи, докато общувате с тях и се опитайте да ги зарадвате. Когато сте били малки те са били вашите герои и са правили всичко за вас, затова сега е време вие да им върнете услугата и да се погрижите за тях. Напомняйте им какво е да се чувстват щастливи. Споделяйте забавни истории и щастливи моменти от детството, с които да покажете, че винаги ще носите частица от тях в сърцето си.

Изслушвайте ги внимателно и чак след това им давайте съвети. Може да не са толкова активни като преди, но все още могат да взимат собствени решения и е важно да уважите тяхната независимост.

Говорете с тях спокойно и не усложнявайте обясненията си, особено ако темата е силно емоционална като напускане на дома, загуба на домашен любимец, преместване в дом за възрастни и прочие. Подгответе се предварително и бавно преминете към темата. Това е много по-добър подход от това да избягвате този тип разговори. Бъдете търпеливи и не повишавайте тон.

Интересувайте се от техните нужди. Ако те не се сетят за нещо, достатъчно е да се огледате наоколо и да видите какво може да направите за тях. Дори прости неща като пазаруване, осигуряване на лекарства и почистване на дома, могат да допринесат за тяхното благополучие.

И най-важно – дарявайте близките си с внимание, усмивки и позитивизъм. Не ги забравяйте и не ги оставяйте сами. Ценете ги и се радвайте на моментите с тях, докато все още имате тази възможност.